Nainen ja maisema, maalauksia Galleria Pohjanrannan Facebook-sivuilla

Anna Alm ja Laura Eteläinen : NAINEN JA MAISEMA,

Maalauksia 30.3.-31.5.2020  Galleria Pohjanrannan Facebook-sivuilla

 

Nainen on toinen ihmisen biologisista sukupuolista, naaraspuolinen ihminen. Naiseksi kutsutaan yleensä aikuista naispuolista henkilöä, kasvuikäisestä naisesta käytetään nimitystä tyttö. Muiden nisäkäsnaaraiden tapaan naisen biologisia tunnusmerkkejä ovat muun muassa kaksi X-kromosomia, synnytyselimet (emätin, kohtu, munasarjat) ja maitorauhaset imettämistä varten. Naiset ovat keskimäärin miehiä pienikokoisempia ja heidän äänialansa on keskimäärin korkeampi.

Maisema on aistein havaittu,suhteelllisen laaja ympäristö.Maisema on vanha maa-sanan johdannainen.Eri ilmiöiden mieltäminen maisemiksi on laajentunut ja nykyään puhutaan väljästi esimerkikisi  äänimaisemista ja mielenmaisemista.

(Wikipedia, Suomi)

 

Galleria Pohjanrannassa on esillä taidenäyttely nimeltään ”Nainen ja maisema”, Anna Almin ja Laura Eteläisen maalauksia. Näyttely esitellään kokonaisuudessaan  internetissä, Galleria Pohjanrannan Facebook-sivuilla. Näyttelyn työnimenä oli PÄÄSY KIELLETTY, KOSKA CORONA.

Näyttelyn on kuratoinut Pohjantähti-keskuksen kulttuurituottaja, Galleria Pohjanrannan galleristi Anu Riestola.  ”Halusin valita Almin ja Eteläisen, koska molemmat ovat kokeneita kemiläisiä kuvataiteilijoita, joilla on laadukasta, vahvaa ilmaisua sisältävää tuotantoa, ”kuvailee Riestola.

Taiteilijat ja galleristi haluavat avata ja esitellä valmiin näyttelyn ohella koko prosessia, miten teokset syntyvät ja miten näyttely rakentuu yhdeksi kokonaisuudeksi. ”Yleensä gallerioiden ja museoiden yleisö näkee pelkästään valmiin lopputuloksen, ihmiset eivät välttämättä tiedosta, miten paljon näkymätöntä työtä on näyttelyn rakentamisen takana”, Riestola tuumailee.

Erään teoksen mallina on norjalainen  nobelkirjailija Sigrid Undset sadan vuoden takaa. ”Olen pohtinut, kuinka vaikeaa on ollut olla taiteentekijä tai kirjailija silloin ennen. Löysin vanhan taiteilijakodeista kertovan kirjan, josta luin, että Sigrid oli ostanut ensimmäisen kirjoituskoneensa, vasta silloin kun oli voittanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1928”, kertoo Alm.

Maalaus ”Kolme sulotarta” eli antiikista tutut Khariitit on Eteläisen toisinto Sandro Botticellin Kevät-nimisestä teoksesta.  Olen hakenut teokseen valoa, iloa, kepeyttä ja viattomuutta”, kuvailee Eteläinen.

Näiden teosten syntyhistoriasta ja taustoista saa tietää lisää mm. Artist Talk -haastatteluista jotka löytyvät Galleria Pohjanrannan Facebook-sivuilta, niiltä löytyy teoskuvien lisäksi myös pieniä videoklippejä, jotka kuvaavat näyttelyn rakentumista.