Valokuvia ja kuvataidetta

Ristipistoja elämästä Tiedotuskuvien tekstit:

Tuula Häkkinen: Vastan teko. Kesän ensimmäinen vasta 19.6.2021 

Veikko Martimo: Joka syksyistä risujen polttoa kesämökillä.

Pirkko Kasala: Usva nousee uomasta ja häviää aamun koitteessa.

Marja-Terttu Saglam : Kasvonaamio

Variaatio: Sekatekniikka. Ryhmätyö 120x120cm

Kasvonaamiosta risusavottaan – Kuvalliset ristipistot esittelevät eläkeläisten elämää Keminmaassa

Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen järjestämä näyttely on avoinna 15.11.2021–12.12.2021 päivittäin kello 8–20

Saunavihta, kasvonaamio, risujen poltto, upea usvamaisema. Kymmenittäin valokuvia ja parikymmentä erilaista kuvataideteosta esittelee eläkeläisten elämää Ristipistoja elämästä – voimaannuttava kuva -näyttelyssä.

Näyttelyä varten Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen jäsenet ovat kuvanneet itse omaa elämäänsä noin vuoden ajan. Arkipäivän elämä, kotiaskareet, harrastukset, lastenlapset, läheisten tapaamisset, kaupassa asiointi, tunnelmat surusta iloon – kuvissa näyttäytyy kaikki se, mitä kunkin elämä pitää sisällään.

Kaikki valokuvat näyttelyä varten on otettu kännykkäkameralla, osa selfieinä. Kuvausta varten Eläkeliiton Keminmaan yhdistys järjesti kännykkäkuvauskurssin. Kuvia kertyi yhteensä noin 400, joista näyttelyyn on valittu noin 40, jokaiselta osallistujalta vähintään yksi.

”Nykyään on niin helppo ottaa kuvia, kun puhelin on aina kädessä. Projektia varten tuli tarkoituksella kuvattua enemmän omaa arkea ja etenkin pihatöitä, ei vain hienoja auringonnousuja ja -laskuja vaan kuvia on nyt myös perunamaalta ja risujen poltosta”, kertoo Veikko Martimo, yksi osallistujista.

Myös Tuula Häkkinen kuvasi projektia varten pihapiirissä tehtäviä askareita, ennen kaikkea vuoden kiertoon liittyviä tilanteita. Aivan kaikki kokeilut eivät aina onnistuneet, mutta hyviä kuvamuistoja kertyi talteen niin lumitöistä, saunavihdan teosta kuin keväisestä laiturinlaitosta tyynen joen rannalta. Hän kertoo myös lähettäneensä arjen kuvia tyttärelle ja muille läheisille – kokemusten jakaminen sukupolvien yli olikin yksi hankkeen tavoitteista.

”Näissä kuvissa jokainen erikseen ja yhdessä määrittelee itsensä valokuvien kautta. Kokonaisuus on mielenkiintoinen monella tapaa, etenkin harvinaisen näkökulmansa ja tekijöidensä ansiosta”, sanoo kuvataiteilija Marjo Pitko, joka on kuratoinut näyttelyn valokuvat. Valokuvaaja Veikko Aitamurto on käsitellyt kuvat ja tulostanut vedokset.

Vahvasti näyttelyssä mukana ovat myös Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen kuvataide- ja kädentaitoryhmän valmistamat maalaukset ja kädentaitotyöt. Yhteensä kaikki teokset ja tarinat muodostavat näyttelytilassa yhteisötaideteoksen.

”Meille kaikille on tärkeää saada tietää, millaisena ikäihmiset näkevät elämänsä ehtoopuolen päivät. Katsojille näyttely tarjoaa ikkunan elämään, jonka he mahdollisesti itsekin kokevat”, sanoo Veikko Aitamurto.

Kuvausmatka omaan elämään

Omaan elämään suuntautuneiden kuvausmatkojen aikana on samalla saatu tietoa siitä, kuinka eläkeläiset ovat selviytyneet arjessa pandemian aikana. Jokaiseen näyttelyn teokseen liittyy tarina, joko kuvan tai teoksen tilanteesta, korona-ajasta tai muuten elämästä.

Ristipistoja elämästä -hankkeen tavoitteena on tuoda näkyväksi ikääntyvien arvo ja osaaminen sekä itse koettu arjen sisältö voimaannuttavan kuvan, kädentaidon ja kirjallisin keinoin, mikä on uutta ja innovatiivista. Tällä kertaa ikäihmiset eivät ole kohde, vaan he itse määrittävät itsensä ja tuovat esille sen, mikä ei näy tiedotusvälineissä.

Toinen tärkeä tavoite on luoda kuvataide- ja kädentaitoryhmän kautta myönteistä vaikutusta arkeen.

”Kuvataide innostaa itse tekemään taidetta tai ainakin käyttämään ja kokemaan sitä. Luova työ yhdistettynä käsillä tekemiseen on ravintoa aivoille: se edistää sorminäppäryyttä, terveyttä ja parantaa elämän laatua”, muistuttaa hankkeen kuvataide- ja kädentaitovastaava Pirkko Kasala.

Arjen iloa on lisännyt myös osallistujien harjaantuminen älypuhelimien käytössä. Kuvaamisen lisäksi innostuneet osallistujat ovat entistä ketterämmin oppineet käsittelemään kuvia ja mikä tärkeintä, jakamaan otoksiaan eteenpäin – parantaen myös siten kommunikaatiota ja ymmärrystä läheisten ja sukupolvien välillä.

Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen järjestämä näyttely on avoinna Keminmaan Pohjanrannassa 15.11.2021–12.12.2021 kello 8–20. Myöhemmin näyttelyä kierrätetään vanhustenhuollon eri toimipisteissä.